tiistai 15. lokakuuta 2013

Puhujan tyhmistyminen

On kyselty mitä tarkoittaa puhujan tyhmistyminen ja monet ovat sen oivaltaneet aivan oikein, vaikka on varmasti outo sana melkein kaikille minua nuoremmille. Käsite juontaa apostoli Paavalin kirjoittamasta lauseesta, joka kuuluu Biblian suomennoksena suunnilleen näin: Jos me taidossa olemme, niin me teille taidossa olemme, jos me tyhmistymme, niin me Herralle tyhmistymme.
Tyhmistyä ovat voineet myös vanhat ja kokeneet puhujat ja papit, eivät pelkästään nuoret ja aloittelevat puhujiksi pyydetyt. Eräs sellainen tapahtuma kerrotaan SRK.n julkaisemassa kirjassa: He ovat voittaneet, Pekka Laatikaisesta kertovassa osassa. Siinä on useitakin asiaa eri puolilta valaisevia muisteluita, jos on mahdollista saada kirja käsiinsä, kannattaa se avata ja lukea.  Voisin joskus tähän siitä joitakin kohtia lainata, jos aikani  ja muut seikat sen sallivat.
Yritänpä vielä toisenkin muistelun, jonka olen joskus lukenut muistaakseni Päivämiehestä. Silloinen nuori pastori (muistaakseni Heideman) oli pitänyt seuroja Kivijärvellä Läntässä joidenkin muiden veljien kanssa. Päiväseuroissa hän oli lukenut tekstin ja istunut hetken hiljaa lopulta huokaisten: Jumala ei taho että minä nyt puhun. Muistelija kertoi nähneensä sen jälkeen pastorin puolimakuulla läheisellä pellolla ruiskuhilaan varjossa lepäämässä. Iltaseuroissa puhetta tuli taas normaalin runsaasti.
Toisen tapainen tilanne on syntynyt kotikylälläni joskus 1940 -luvulla, mutta sen muistelemisen joudun siirtämään myöhemmäksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti