keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Pirttiniemessä

Jo kolmisenkymmentä vuotta on Pirttiniemessä sijainnut kylämme maataloustuottajain yhdistyksen omistama loma- ja mökkikylä. Yhdistyksen jäsenten lisäksi siellä ovat vapaata aikaa viettäneet lukuisat yksityiset ihmiset ja järjestöt eri puolilta maatamme. Kylässä on kohtuullisen kokoinen keskusrakennus, jolle on annettu nimeksi Impivaara, sekä kahdeksan neljän hengen mökkiä. Mökit ovat saaneet nimensä Aleksis Kiven seitsemän veljeksen mukaan, kahdeksannelle mökille on nimen luovuttanut veljesten ihailema naapurin tyttö Venla.
Näiden normaalien tilojen lisäksi alueelle on siirretty suurehko savusauna eräästä paikkakunnan talosta. Lautakota ja sosiaalisia yhteisiä tiloja sieltä myös löytyy, suihkut erikseen miehille ja naisille, sekä pyykinpesutila. Kaksi erillistä uimarantaa löytyy. Toinen hiukan syvempi savusaunan, toinen lapsille paremmin sopiva Impivaaran kohdalta. Impivaara kätkee sisuksiinsa kohtuullisen kokoisen kokoustilan sekä normaalin ulos lämpiävän saunan.
Näiden kirjoittaminen tuli mieleeni eilen illalla, kun kävimme taas siellä savusaunassa. Saimme mukaan nuorimman tyttäremme miehensä kanssa, ja kahden eri tyttären lapsia. Kun havaitsin tietoa etsiessäni, että linkki Pirttiniemen sivuille oli kadonnut kyläseuramme kotisivuilta, lisäsin sen saman tien tämän blogini linkkiluetteloon.
Saunomisen jälkeen paistoimme ja söimme savusaunan läheisellä hiilloksella kuumennetut makkarat, joiden painikkeeksi mukillinen ananasmehua maistui hyvin vaihteluna. Muutamia mökkejä oli käytössä, olisimme saaneet vaikka saman tien jäädä yöksi, sillä vapaita mökkejä tuntui olevan. Siirsimme yöpymistä kuitenkin myöhempään ajankohtaan. Muutamia kuvia napsin paikoista. Kenties lisään niitä tähänkin, mutta ainakin ajattelen tehdä kotisivuilleni pienen esittelyn, kunhan maltan ladata ja muokata kuvat sopiviksi.
Kotimatkalla kokeilin taas navigaattorin toimintaa, aluksi hämmästyin sitä, että todella hyvin ohjelma löysi olinpaikkamme Pirttiniemessä, tiesi jopa tiet ja teiden nimet siellä. Aluksi näytti jopa reitti Karmalaan hyvältä, mutta matkan varrella jouduin ihmettelemään, miksi se halusi ohjata meidät pidemmän, mutkaisemman ja huonomman yksityisen Salmenrantatien kautta. Ainakaan nopeudesta tai matkan lyhyydestä ei voinut olla kyse. Täytyy nyt kuitenkin joskus tarkistaa reitti toisten, esimerkiksi Eniron ohjelmasta ja todellisesta kartasta. Varmimman tiedon matkojen eroista saisi, jos malttaisi ajaa reitin ympäri auton matkamittarin välillä nollaten.
Hämmästys ei loppunut siihen. Sitä en varsinaisesti ihmettele, että vaihtoehdoksi löytynyt reitti ohjautui kylän ja Lehtoperän kautta. Ihmeen koin siinä vaiheessa, kun navigaattorista välittämättä käänyin Junganjärven paikallistielle, niin tomtom halusi ohjata Vehkalan pelto- ja pihatien kautta kuitenkin Lehtoperälle. Miksihän se tie on merkitty Tomtomin Skandinavian karttaan, kun se ei ole mikään yleiseen käyttöön tarkoitettu virallinen tie. samaan sarjaan se kuuluu, kuin tässä lähinaapureiden, Ahon ja Keskiahon pihatietkin. Nyt olen sentään saanut kotini ja osoitteemme Toukolantiellä kohdalleen, mutta hämmästelyjen aiheita varmaan vielä riittää myöhemminkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti