torstai 17. lokakuuta 2013

Muurasjärven kirkon portti

Facebookissa oli kuva ja kysymys, mistä kuvan kohde löytyy. Osallistuin vilkkaaseen keskusteluun vakuuttamalla, että saatte uskoa että tunnen kotikirkkoni portin, josta olen kymmenien vuosien aikana kulkenut varmaan satoja kertoja läpi tai ohi. Ja kuten Tuomo kertoi, portti on entisen naapurimme Aarne Kainulaisen valmistama. Aarne itse lepää portin takana haudassa vaimonsa Maijan kanssa. Aarne merkitsi takomansa pajatuotteen AK merkillä, A kirjaimen oikea sakara on siinä merkissä K kirjaimen runkona. Jos joskus näette taottuja tuotteita joissa on sellainen merkki lyötynä, voitte olla varmoja, että kyseessä on Muurasjärven Junganperällä taottu työkalu. Ainakin kolmea erilaista työkalua Aarne takoi ja merkitsi nimikirjaimillaan. Kolmea niistä käytetään metsässä, yhtä viljan ja heinän korjuussa.

Kerronpa nyt ettei unohdu, että viikatteita Aarne takoi myyntiin erään tukkuliikkeen välitettäväksi. Muistin eilen kolmannenkin metsässä käytetyn työkalun, joita Aarne valmisti. Tukkisakseja hän valmisti, samoin vesureita melko paljon. Eräs hänen valmistamansa työkalu oli istutuskuokka metsätaimien istuttamiseen. Niitä hän ehti takoa paljon, kunnes kourukuokka valtasi markkinat. En tiedä oliko kourukuokalla patenttia, mahdollisesti oli. Niitä ei Aarne tietoni mukaan valmistanut, vaikka varmaan sekin olisi onnistunut. Aikanaan sitten istutusputki on syrjäyttänyt kuokalla istuttamisen vaikeimpia paikkoja ja suuria taimia lukuun ottamatta.
Pieniä määriä Aarne teki muitakin työkaluja, ainakin muutaman hyvän perunakuokan hän takoi meille katkenneista hevosen rautaluokeista. Luokista hän ei suostunut viikatetta tekemään, sanoi että menee liian paljon hiiltä kun ohuesta raudasta takoo, niin viikate tulee liian kalliiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti