torstai 17. lokakuuta 2013

Hiilinieluista

Ei ole mielessäkään käynyt pyytää tai vaatia korvausta tiedosta, paljonko metsäni pystyy hiiltä sitomaan. Sehän on julkisesti kenen tahansa kaavan ja hehtaarit, sekä puustotyypin tietävän laskettavissa. Hiilinielun voi laskea, jos tietää edes summittain metsähehtaarin kasvun sitoman hiilidioksidimäärän ja vähentää siitä polttoon menevän puun sisältämän hiilen määrän.
Erotus on se paljon puhuttu hiilinielu, eli puut jotka jää metsään pystyyn ja puut, jotka menevät ainespuuna mekaanisen metsäteollisuuden kautta rakennusten raaka-aineiksi. Se osa sitoutuu hiilinieluksi vuosikymmeniksi- jopa sadoiksi vuosiksi. Metsään jäävät puut ovat lyhempiaikaisia hiilinieluja. Osa niistä saattaa seistä vuosikymmeniä, satoja, jopa tuhansia. Mutta kaikki puut, jotka kaatuvat metsään, lahoavat ennen pitkää, ja niihin sitoutunut hiili vapautuu ilmakehään, yhtä varmasti kuin tulisijoissa poltetun puun hiili, hitaammin tosin.
Metsästä korjattava energiapuu tekee tilaa teollisuuden tarvitseman ainespuun kasvulle, ja jos Mauri on sen kertonut metsäteollisuudelle, se on vain palvelus metsänomistajille. Teollisuuden taholtahan nostettiin joku viikko sitten häly, että puiden energiakäyttö vähentää teollisuuden tarvitseman ainespuun saantoa. Energiaksi poltetaan kuitenkin pääasiassa puita, jotka kelpaavat huonosti teolliseen jalostukseen. Hintaerokin pitänee huolen, ettei arvokasta ainespuuta polteta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti