torstai 17. lokakuuta 2013
Juuston juoksuttimesta
Liian kuuma tappaa juoksuttimen organismeja, olkoot ne nimeltään mitä tahansa, siis myös kuuma maito. Alkuperäinen juoksutinhan oli pienen vasikan juoksutinmaha, vasikan joka teurastettiin ennen ensimmäistäkään maitoateriaa. Sellaiseen oli ennen pakko monella, kun ei pienelle olisi kuitenkaan ruokaa riittänyt, niin teurastettiin. Juoksutusmaha otettiin talteen, ja siinä olevien juoksutinorganismien avulla saatiin juoksuttaa kymmeniä litroja maitoa joko juuston tai juustokeiton valmistukseen.
Kun aikanaan oppivat valmistamaan teollisesti sopivia entsyymejä, on niillä kuitenkin samoja elävän organismin ominaisuuksia, kuin pienen vasikan mako-mahan entsyymeillä. Mistään ei riittäisi makoja nykyisten juustomäärien juoksutukseen, ovathan juustomeijerit suurin juoksutteen käyttäjä. Meillekin ostettiin viime aikoina juoksute meijerin tuottajapalvelusta, ja sieltä saikin toimivimman juoksutteen. Apteekeista ostimme aikanaan, mutta kun paikallisesta kaupasta alkoi saada, ostimme sieltä ja viimeksi tuottajapalvelusta. Varmaan sieltä saisi vieläkin, mutta kun maitokin pitäisi ostaa, ja mieluummin suoraan tuottajalta.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti