torstai 17. lokakuuta 2013

Testi palvelimen toiminnasta

Tukifoorumille on viime aikoina tullut toistuvia valituksia yhden, siis vain yhden blogin toimimattomuudesta. Ja toden totta, tänä aamuna en sitä blogia saanut auki, vaikka useimmin se on auennut ongelmitta. Kyseisessä blogissa on tosin paljon sisältöä, myös muilta sivuilta linkitettyä sisältöä, mukana kuviakin. Syytä kyseisen blogin huonoon toimintaan en tiedä, vaikka epäilyksiä siitä minulla on. Kirjoitin niistä tukifoorumin viestiketjuun eilen ja toissa päivänä. Nyt päätin kokeilla omaa blogiani, tämä on auennut yleensä hyvin, niin aukeni nytkin. Päätin kokeilla myös uuden merkinnän kirjoittamista, kokeilumielessä, mutta myös siksi, etten ole muutakaan aikoihin kirjoittanut tähän, niin tuleepa taas yksi päivitys lisää. Liitän loppuun kaksi tukifoorumilla kirjoittamaani vastausta, tuleepahan sekin mahdollisuus testatuksi.
“Ainakin tuo suurempi lukijoiden määrä 10 000 pystyy tukkimaan siirtokaistat. Mainostuloista en tiedä, se riippuu aivan siitä, klikkaavatko kävijät mainoksia vai estävätkö niiden näkymisen itselleen. Jos estävät, mainostuloja ei heidän osaltaan tule lainkaan vaikka lukemaan hekin pystyvät ja ahtaita paikkoja tukkimaan.
Olen melkein varma että molempia liikkuu blogissasi, sekä mainoksia avaavia että niitä estäviä. Kovin paljolta tuo kymmenentuhatta kävijää vaikuttaa, toki se on mahdollista. Jos tieto perustuu esimerkiksi Google Analyticks laskentaan, pidän sitä kohtuullisen luotettavana. Täytyypä joskus katsoa, näkyykö sinulla muita laskureita, vielä en ole kiinnittänyt sellaisiin huomiotani. Analyticks taas toimii taustalla ilman että lukija sitä huomaakaan.
Liikenteen solmukohdilla tarkoitan kohtia, joissa eri suuntien liikenne risteää toiseen suuntaan kulkevan liikenteen kanssa tai siirtyy tieltä toiselle. Internet liikenteessä sellaisia ovat ainakin operaattoreiden tukiasemat ja palvelimet, jotka ohjaavat dataa eri suuntiin. Jos dataa tulee nopeammin kuin asema pystyy välittämään, syntyy tukos eikä kaikki data pääse siitä läpi. Samoin käy jos ahtaaseen väylään syötetään enemmän dataa kuin väylään mahtuu, eli osa ohjautuu muualle tai ei pääse läpi. Sitä voi havainnollistaa vaikka putkella johon kaadetaan vettä sangolla, osa valuu putken sivuun. Sivuun menoa voi vähentää suppilolla, mutta sekään ei sitä tyystin estä. Jos kaataa enemmän kuin putki vetää, osa vedestä menee hukkaan.
Näissä internet asioissa tilanne on saman kaltainen, vaikka operaattorit tavan takaa tarjoavat nopeampia yhteyksiä, eivät nopeudet tahdo nousta luvattuja määriä, sillä läpi pyrkivä data nousee sekin jatkuvasti. Erikoisesti suuret valokuvat ja elokuvat vaativat tilaa kulkevat ne mihin suuntaan tahansa. Samalla ne hidastavat muutakin samoja reittejä kulkevaa internet liikennettä. Siksi monet sivustot rajoittavat kuvien kokoa, että mahdollisimman moni pääsisi niitä katsomaan.
Katsoin vertailun vuoksi omaa blogiani, se aukeni sekunnissa, mutta eipä siellä olekaan paljoa lukemista. Jotakin sentään on, mutta sen vähän lataamiseen ei paljoa aikaa mene.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti