perjantai 18. lokakuuta 2013

Riihenpuinti on totista työtä


Voi kyllä tämä on sitten mukavata, tuumasi Heinosen Aino katsellessaan rukiinpuintia Marjoniemen riihen ovella. Yhtä mieltä lienevät rukiinpuijatkin, vaikka pöly ja kuumuus pakottivatkin välillä ulos raikkaampaan ilmaan.
Hilkka ja Tapani Pasanen halusivat kokeilla tällä menetelmällä oman rukiinsa puintia. Vaikka he eivät maanviljelyksestä elantoansa saakaan, leipäjauhot tulevat tarpeeseen yhdeksänhenkisessä perheessä.
Vuosi sitten Pasaset ostivat tarjolla olleen muutaman hehtaarin peltoalan, johon syyskesällä kylvettiin ruis ja tänä keväänä ohraa. Ruis talvehti hyvin ja lämpimän alkukesän ansiosta kasvu pääsi mukavasti käyntiin. Rukiin leikkuuseen päästiin ihan aikataulun mukaan. Sirppiä apuna käyttäen ruis leikattiin ja sidottiin lyhteisiin, joista muodostettiin kuhilaita, siinä ne saivat kuivahtaa viikon verran.
Marjoniemessä Kauno Heinosen omistamassa riihessä ei ole puitukaan vuosikymmeniin. Nyt riihi ikäänkuin herätettiin uudelleen eloon. Riiheä lämmitettiin päivittäin viikon ajan, jolloin orsille tuotujen lyhteitten tähkäpäihin tarttui se mustan riihen savuinen maku. Siitä sanonta — riihikuivattu ruis.
Kyllä on jauhot ihan erilaisia kuin kaupan jauhot, turpoavatkin paremmin, eikä tarvitse niin paljoa panna leipätaikinaan, sanoo Aino Heinonen. Pasasten yhdeksänvuotias Matias-poika halusi ehdottomasti päästä mukaan riihipuintiin. Koulun puolukkaretki sai jäädä siltä päivältä. Hilkka-äiti lupasikin viedä koululle siitä hyvästä uutispuurojauhot.
On se hyvä, että kiinnostusta riittää, tämähän unohtuis muuten kokonaan. Ei kai Kinnulassakaan monikaan näistä nuoremmista tiedä riihipuinnista yhtään mitään, sanoo Aino- mummo katsellessaan tyttären- pojan uurastusta. Puintihomma onkin totista työtä, jota ei huonon kannata lähteä yrittämäänkään.
Rukiinlyhdettä lyödään napakasti riihen seinään, jolloin jyvät irtoavat. Ennen vanhaan loput jyvät loukutettiin varstoamalla irti, mutta nyt tyhjentyneet tähkäpäät työnnetään menemään vielä ryskyn lävitse. (vanhan ajan puimakone).
— Voi noista vielä puoli säkillistä irrota. Ruis onnistui kyllä yli odotusten, samoin seipäillä kuivattu ohra tulee olemaan hyvälaatuista, ennakoi Tapani Pasanen.
Vaikuttaa siltä, että Heinosen Kaunolta kysytään vastakin riihipuintimahdollisuutta.
Arja Rekonen
Kotiseudun Sanomat lokakuun 11 päivä 1995

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti