torstai 17. lokakuuta 2013

Kevättä ja sydäntautia


Talvi on kohta ohi, kevät on tullut, päivät jatkuvat ja lämpenevät. Ojat, purot ja joet täyttyvät lumesta sulaneella vedellä. Jossakin vesi nousee tielle, täällä ei sentään muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Nuoruudessani aika tuntui matelevan, viimeisten parinkymmenen vuoden aikana aika tuntuu kiiruhtavan siivillä ja nopeus kiihtyy viikko viikolta ja kuukausi kuukaudelta.
Äitiä ei enää ole, yksi lapsenikin on poistunut keskuudestamme. Vuosi ja vuorokausi oli kahden läheiseni kuolemien välillä.

Parikymmenen vuoden ajan olen kulkenut vuosittain lääkärin vastaanotolla todetun nivelreuman vuoksi. Reuma on saatu säännöllisellä lääkityksellä hallintaan eli remisioon, mutta kuluneen talven aikana ovat lääkärit todenneet kaksi uutta tautia. Vakavampana niistä voi pitää ongelmia ja väsymystä sydämessä, jonka vuoksi on hoito aloitettu ja jatkuu. Hoidon ohella jatkuu tarkkailu, viimeistään vuoden kuluttua on odotettavissa kutsu uusiin tutkimuksiin Jyväskylään, sen jälkeen mahdollisesti leikkaukseen. Varmaksi en saanut selville lääkärin puhelimessa kertomaa mainintaa, mutta sain mielikuvan että edessä voisi olla läpän leikkaus. Aikanaan sen sitten näkee, elän päivittäistä elämää levollisena, aikanaan sitten kuulen jatkohoidosta tarpeellisen.
Toinen merkittävä todettu tauti minulla on diabetes, sellainen vanhemman väestön tyyppi. Se aiheuttaa melkein päivittäin toimia, joita ei ole ennen tarvinnut tehdä. Olen ehtinyt tutustua säännöllisiin veren sokerin testauksiin ja tarkempaan ruokavalioon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti