keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Kummitusjuttuja ja selityksiä

Suomi 24 keskustelussa syntyi pohdintaa kummituksista, tallennan tänne osan kommernteistani, koska ne saattavat sieltä poistua,  ja ainakin joutuvat piiloon melko nopeasti.
Enimmille kummitteluille löytyy luonnollinen selitys, jos sellaista osataan ja uskalletaan etsiä. Voisin kertoa muutamia, mutta uskallatteko lukea?
Nelisenkymmentä vuotta sitten oli radiossa ohjelmasarja, jossa kuuntelijat kertoivat ko0kemuksiaan ja jos mahdollista, toimittajat etsivät niihin asiantuntijoiden ratkaisuja. Hautausmailta oli useita kertomuksia,yksi sellainen jäi mieleeni. Muuan henkilö oli kulkenut kesäillan viileydessä hautausmaan käytävällä, kun eräästä melko uudesta haudasta oli noussut harmaan vaalea varjo ja lähtenyt seuraamaan kävelijää. Haamun havaittuaan oli kulkija sännännyt kauhuissaan juoksuun, ja haamu seurasi samalla vauhdilla hänen perässään.
Asiantuntija kertoi selityksenä, että mätänevistä ruumiista nousee metaania ja muita sen sukuisia kaasuja, jotka varsinkin pienellä vesihöyryllä lisättyinä saattavat viileänä iltana tupsahtaa maan pinnalla heikosti näkyvänä sumuna. Jos kysyjä olisi malttanut kävellä entiseen tahtiin, olisi pilvi jäänyt siihen. Kun hän lähti juoksemaan, väistyi ilma hänen sivuilleen, palatakseen heti takaisin. Sulkeutuvan ilma-aukon imu veti pilven mukaansa samalla nopeudella pakosuuntaan. Vauhdin hiljennyttyä portin luona, imu loppui ja haamu jäi siihen.
Saattoi Opistolla, Tipulan vintilläkin olla jotakin sen suuntaista. Tipulastakin minulla olisi muutama juttu kerrottavaksi, ehkä joskus muistelen niitäkin
En halua tehdä tyhjiksi kenenkään kokemuksia, eikä niille kaikille löydy luonnollista selitystä, mutta useimmille löytyy, jos asiaa vain selvitetään tarpeeksi. Minulle jäi epäselväksi se tapaus Tipulan vintillä, että näkyikö se haamu oven läpi, jos kerran ette ovea avanneet.
Enhän minä väittänytkään, että se hautausmaan haamu olisi ilmavirtauksesta johtunut. Asiantuntijan selityksen mukaan se kaasupilvi tosiaan nousi haudasta, mutta lähti pakenijan mukaan hänen juoksunsa aiheuttaman ilman alipainetyhjiön imussa. Ilmiö on aivan sama, kun ainakin ennen saattoi polkupyöräilijä saada kevyemmän kyydin, ajaessaan välittömästi auton takana. Esimerkiksi kurki- hanhi- ja monet muut linnut käyttävät aurassa lentäessään samaa imuilmiötä hyväkseen.Sitten jatkan pohtimalla sen haamun mahdollisia aiheuttajia. Siellä ullakolla saattoi olla vanhojen ullakoiden tapaan jotakin lahoavaa ainetta. Ennen kannettiin ullakoille lämpöeristeeksi ainakin sahanpurua, turvetta,sammalta, sanomalehtiä ja muuta paperia tai melkein mitä tahansa orgaanista ainetta. Vaikka ne vietiin kuivana, on kattoon saattanut tulla vuoto, tai kondenssivesi on voinut jostakin kohdalta kastella eristeen. Kun se kastuttuaan alkaa mätänemään, on aivan mahdollista, että siitä nousee erilaisia hajoamiskaasuja, joista aivan hyvin sellainen haamu voisi muodostua.
On sitten aivan erikseen todelliset esineet, kuten vanhat lakanat, pukupussit ja vastaavat vaaleat, mahdollisessa ilman väreilyssä hiukan liikkuvat kevyet esineet. Ihmisen nopeat liikkeet aiheuttavat sopivan virtauksen ilmassa, että kevyt harsomainen vaate tai muu sellainen alkaa liikkumaan.
Erilaiset valoheijastumat saattavat olla syinä käsittämättömiin ilmiöihin varsinkin, kun mielikuvitus antaa sille lisää ominaisuuksia. Onkohan aivan varmaa, ettei läheisellä tiellä liikkunut autoja, tei ettei joitakin poikia ollut ikkunan takana asialla taskulamppuineen? Olisi minulla muutama tositapauskin kerrottavaksi, jääkööt ne toiseen kertaan, tästä uhkaa tulla jo nyt turhan pitkä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti