keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Loppiaispäivillä

Tänään oli Reisjärven loppiaispäivän alustuksen ja keskustelun aiheena Järki ja usko. Per-Olof Moberg käsitteli alustuksessaan aihetta monipuolisesti ja seikkaperäisesti. Alustuksessa oli, kuten alustaja itse lopuksi totesi, melko vähän Raamattua. Sen sijaan hänen laatimansa keskustelukysymykset olivat vain Raamatusta. Aiheina olivat ainakin Nooa, Joosef ja Maria, Jeesuksen vanhemmat, Jeesus Jumala ja ihminen, taisipa olla jotain muutakin. Keskustelussa tarkasteltiin niitä ja monia muita asioita Raamatun ja järjen valossa, mutta myös aikamme uskon kysymyksiä.
Ensi sanoikseen, ennen varsinaista alustusta, Olle veli kertoi alkaneensa epäillä omaa järkeään, kun suostui niin vaikeasta aiheesta alustamaan. Saman toteamuksen esitti muutama puheenvuoron käyttäjäkin ennen varsinaista asiansa esittämistä. Tuli taas eilen illalla ja tänään todetuksi käytännössä, että turhia ovat puheet kristillisyytemme keskustelemattomuudesta. Eniten puheenvuoroja käyttivät nuoret, joko nyt opistossa opiskelevat, tai muutama vuosi sitten opiskelleet. Eivät silti pelkästään nuoret, vaan monet iäkkäämmätkin.
Monennetkohan loppiaispäivät nämä mahtoivat olla? Ensimmäiset olivat tiettävästi Haapajärven maamieskoululla, olikohan joskus vuoden 1960 tienoilla. En tiennytkään sitä vuonna 1964, opiskellessani kyseisessä oppilaitoksessa. Sain tiedon vasta viime syksynä silloista Päivämiestä tutkiessani. Päiviä oli lehden mukaan tarkoitus jatkaa, siirtyivätköhän välittömästi sen jälkeen Reisjärven opistolle. Siellä olen niillä tottunut kulkemaan nuoruusvuosinani ja sen jälkeen. Muistan miten silloiset tilat olivat tupaten täysiä, liikkuminen tungoksessa oli hidasta, mutta eipä kiirettä ollut minnekään. Tilaisuuksien ajat istuttiin yläkerran juhlasalissa, ruokailut ja kahvit nautittiin alakerran ruokasalissa ja sen jatkeena olevassa luokassa. Niihin oli juhlasalista johdettu äänentoisto, joten kuuntelu onnistui alhaallakin.
Silloin oli autoja nykyistä vähemmän, monet nuoret kulkivat kimppakyydeissä, jokunen linja-autokin toi nuorisoa kauempaa. Majoitus järjestettiin opiston luokkatilojen lisäksi läheisillä Hakasaaren ja Hylkirannan kouluilla. Kerran maamieskouluni jälkeen toimin Hylkirannan koululla helpossa tehtävässä. järjestysmiehenä.
Nykyisin tilat ovat paljon silloista avarammat. Silloinen juhlasali on muutettu kirjastoksi, suuri alakerran voimistelusali hoitaa juhlasalin tehtävässä, lisäksi tilaisuudet välitetään entiseen tapaan ruokailutiloihin a tiettävästi myös yläkerran auditorioon. Yöpyjiä lienevät nykyisin lähinnä vain talvikurssin oppilaat, kenties muutamia kymmeniä heidän lisäkseen.  Aattoillan tilaisuuksissa vallitsee entistä aikaa muistuttava tungos, loppiaispäivänä tilaa sen sijaan on vapaanakin. Luullakseni väkeä oli tänäänkin vanhan ajan määrä, joka väljissä tiloissa vaikutti vähäisemmältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti