tiistai 15. lokakuuta 2013

Pimeän tien havaintoja


Kävin eilen vaimon kanssa naapurikaupungissa, puolisolla oli siellä kuvaus terveyskeskuksessa.  Pidän hyvänä, että sen kaltaisia ultraäänitutkimuksia voi tehdä siellä, ettei tarvitse kulkea vielä kauemmaksi keskussairaalaan. Kaikkien terveydenhoitoon liittyvien toimenpiteiden siirtämistä sinne, pidän sen sijaan huonona edes ajatuksena heitettäväksi. Kuitenkin sieltä kuulee tämän tästä vihjailuja, että kuntien liittäminen olisi ainoa tai ainakin paras ratkaisu erilaisten ongelmien ratkaisuksi.
En oikein ymmärrä sellaisten laskelmien esittäjiä, kun silloin tällöin kuulee sanottavan, ettei kahden naapurikunnan väli ole, kuin 40 kilometriä. Niinhän se on, kun mitataan keskustojen väli, mutta kukaan ei muista tai halua kertoa matkaa täältä liitettävän kunnan kaukaisimmilta perukoilta. Täältä on 30 kilometriä enemmän, entisestä kodistani matkaa on 5 kilometriä lisää, eikä se ole edes kuntamme kaukaisin asumus kunnassamme naapurin keskustasta mitattuna. Silloin tällöin se matka tulee kuitenkin ajetuksi erilaisten, lähinnä terveyteen liittyvien syiden vuoksi. Vakituiseksi asiointimatkaksi sitä en sen sijaan halua, perin harvoin sinne tulee lähdetyksi varsinaisille tavaroiden hankintaan. Toisella suunnalla on parempia valikoimia huomattavasti lähempänä.
Eilen se taas tuli ajetuksi, kun aika oli saatu illan viimeiselle vastaanoton tunnille, koitui siitä kotimatka pimeälle nelostielle. Märkä tie ei ole helpoimpia ajettavia, kun vastaan tulijoita on paljon, ja niiden ajovalot heijastuvat peilimärästä tiestä. Silmien häikäistymistä ei voinut välttää, kun kirkas ajovalo heijastui tiestä ja autosta samaan aikaan. Joillakin ovat valon säädötkin aivan pielessä, saattaa toinen valo näyttää suoraan vastaan tulijan silmiin. Mahtaneeko sellaisen auton ohjaaja olla lainkaan perlllä siitä, millaisen vaaran hänen valonsa vastaantulijalle aiheuttaa.
Oma kiusansa oli menomatkalla tien liukkaus ensimmäisen 30 kilometrin matkalla. Hiljaa ajaen siitä selvisimme kunnnialla, paluumatkalla liukkaus oli vähentynyt,mutta pimeys kiusasi siinäkin, vaikka vastaan tulijoita oli vähemmän.  Tielle jääneen polanteen huono näkyvyys hillitsi sentään ajohaluja melko mukavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti